Wat beoogt overheidsmediation?

Liever gezamenlijk aan tafel dan voor de (bestuurs)rechter, vindt een toenemend aantal bestuurders. Als dat leidt tot een voor alle betrokkenen aanvaardbare oplossing is er veel, zo niet alles, gewonnen. Zoals tijd, geld, energie en de bereidheid en mogelijkheid om met vertrouwen in elkaar verder te gaan.
Door het inzetten van mediation willen wij soms lange, irritante en kostbare juridische procedures voorkomen. Vaak blijkt dat door overleg en wat geven en nemen overheid en burger samen prima verder kunnen.
Een conflict (bijvoorbeeld in het geval van een bezwaarschrift) biedt de kans om te vernemen waarom de burger moeite heeft met het besluit en wat de kansen zijn om met de burger tot een oplossing te komen.

Onze deelnemende mediators nemen daarbij nadrukkelijk geen standpunt in, maar helpen partijen zelf tot een voor hen aanvaardbare oplossing te komen. De oplossing komt niet van boven de partijen, van de rechter, maar komt tot stand tussen de partijen. Met deze aanpak worden, ook in het openbaar bestuur, in toenemende mate successen geboekt.

Het belang van mediation binnen het openbaar bestuur in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit komt door de talrijke en complexe relaties die de overheid extern en intern moet onderhouden. Relaties tussen burger en overheid, marktpartijen en overheid, maar ook de verhoudingen binnen de overheid, tussen diensten, afdelingen en bestuursorganen onderling.